sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Mozart kugel -vertailu

Tervetuloa suureen ja juhlalliseen Mozartin kuula -vertailuun, josta on suuruus ja juhlallisuus kaukana. 

Päivän testiin itsensä ovat rankanneet Fürstin "Original Salzburger Mozartkugel" sekä Mirabellin "Echte Salzburger Mozartkugeln"

Päivän testikappaleet


Vertailun alunperinen syy on se, että täällä ollessani olen oppinut että myös Suomessa myynnissä olevat Mirabellin Mozartin kuulat eivät ole niitä alkuperäisiä ja oikeita. Aitoja  ja alkuperäisiä ovat paikallisten mukaan Fürstin Mozartinkuulat, jotka vielä edelleenkin valmistetaan käsityönä täällä Salzburgissa.

Nämä kugelit on kehitetty vuonna 1890 sokerileipuri (kondiittori) Paul Fürstin toimesta, ja kyseiset kuulat voittivat vuonna 1905 kultamitalin Pariisin näyttelyssä (Paris Exhibition). Näitä kuulia myydään Salzburgissa vain muutamassa suklaamyymälässä. Muualta ette niitä löydä. Että turha edes yrittää. Hähä.

Koska herra Fürstillä ei ole tekijänoikeuksia näihin kuuliinsa, on markkinoilla jos minkälaista kopioijaa. Isoimmat kopio-valmistajat ovat itävaltalainen Mirabell sekä saksalainen Reber. Näistä Reberiä en nyt löytänyt tähän hätään käsiini, joten vertailussa on vain Fürst ja Mirabell. 

No, mitä näihin itse kuuliin tulee, niin yksi Fürstin kuula maksaa 1e, kun taas Mirabellin kuulia saa ostettua hintaan 0,60e. Fürstin kuulat ovat kooltaan isompia kuin Mirabellin, siitä plussaa herra Fürstille. Miinusta kalliimmasta kuulasta.




Mirabellin kugel
Fürstin kugel


vasemmalla Mirabellin ja oikealla Furstin kuula
Kun kuulat avaa paperikääreestään, on Fürstin kuulat ulkomuodoltaan sileämpiä (joku kivasti pienin kätösin pyöritellyt palloksi?). 

Suurin ero kuitenkin ilmenee kun kuulasta ottaa haukun. Fürstin kuulasta puuttuu tyystin tuo vaalea sisärinkula mitä Mirabellin kuulissa on tottunut maistamaan! Ei siis ole ihan höpöhöpö-puhetta että näillä kopio-kuulilla ei ole samaa alkuperäistä reseptiä kuin alkuperäisessä. 








Maku? Fürstin kuulassa on enemmän tuota tummaa suklaata, joten maku on voimakkaampi ja täyteläisempi kuin Mirabellin kuulassa. Mirabellin kuulan maku hyvin paljon pehmeämpi ja miedompi. 

Kumpi on parempi? No, se riippuu ihan siitä mistä tykkää. Tänään itselle upposi paremmin tuo Fürstin tummasuklaa, mutta jonain kuumana aurinkoisena kesäpäivänä Mirabellin "helpompi" kuula menisi varmaan paremmin.



Lopputuomio? No, kyllähän nuo kaikki neljä kuulaa joutui syömään. :D Ja joutuu ehkä jokusen kerran ostamaan vielä uudestaankin :)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti